Bestuurslid Henk Visscher neemt afscheid

 
Borger - Bestuurslid Jeugdtalent Stimuleringsplan (JSP) Henk Visscher neemt afscheid. Visscher was bestuurslid vanaf het eerste uur. Voor de regio Drenthe zette hij zich in om de kwaliteit van jonge getalenteerde ruiters te stimuleren.
 
Aan de rand van Borger, woont Visscher samen met zijn vrouw en drie dochters. Aan huis runt hij een akkerbouw- en varkensbedrijf. Als klein jongetje kwam Visscher in aanraking met de paardensport. Zijn grote liefde voor paarden bleef altijd bestaan. Zo heeft Visscher nog enkele paarden op zijn terrein staan. ‘Als klein jongetje reed ik pony. Daarna heb ik bijna dertig jaar niks met paarden gedaan. Toen mijn kinderen de leeftijd bereikten om pony te rijden, ben ik opnieuw met de paardensport in aanraking gekomen. Nu heb ik een aantal fokmerries en een rijpaard voor mijn dochters. In de toekomst hoop ik met een hengstveulen deel te nemen aan een hengstenshow.’
 
Henk Visscher
 
Jeugdtalent Stimuleringsplan
Zijn voorliefde voor paarden, sloeg over naar zijn dochters: 'Doordat mijn dochters fanatiek de paardensport beoefende, was ik wekelijks te vinden bij diverse concoursen. Op deze manier kwam ik in aanraking met het Jeugd Stimuleringsplan. Ik was er vanaf het begin bij en heb mij altijd volledig ingezet voor deze mooie sport. De laatste jaren was ik aanwezig bij de scoutingdagen en nam ik de financiën onder mijn hoede.’ 
Het Jeugd Stimuleringsplan (JSP) is bedoeld voor talentvolle pony- en paardenruiters van 10 tot 21 jaar, die minimaal startgerechtigd zijn in de klassen L springen of L1 Dressuur. Het JSP regio Drenthe vindt het belangrijk dat kinderen plezier beleven in de paardensport. Om de jonge ruiters te helpen bij hun hobby en sport zijn er de afgelopen jaren activiteiten opgestart zoals de bixie wedstrijden en andere activiteiten om jonge kinderen laagdrempelig kennis te laten maken met de sport. Het JSP van Regio Drenthe gaat een stap verder. In samenwerking met de regio biedt JSP jonge getalenteerde ruiters een trainingsprogramma aan. Zo worden er extra lessen gegeven om op hoger niveau te komen. 
 

Succes

De dressuur- en springlessen worden gegeven door gerenommeerde instructeurs verdeeld over de regio. Verder is er een tussenbeoordeling voor de dressuur- en springruiters, waar zij hun vorderingen kunnen laten zien en instructeurs aandachtspunten kunnen formuleren, waaraan de rest van het seizoen gewerkt kan worden. Het JSP hoop hierdoor een duidelijk beeld te krijgen van de talenten die er in de regio Drenthe zijn. Het doel is om de ruiters een opstap te geven naar een hoger niveau van de Hippische sport. De drie beste springtalenten mogen drie lessen volgen bij Olympisch springruiter Jur Vrieling. De drie beste getalenteerde dressuurruiters mogen drie keer op les bij Adelinde Cornelissen. Dat de JSP selectiedagen succesvol uitpakt, blijkt wel aan het aantal talentvolle jongeren. Zo pakte oud deelneemster van het Jeugdtalent Stimuleringsplan, Saskia Brinkman, vijf nationale KNHS titels. Daarnaast namen Lisa Hamminga en Lysanne Kruizinga met succes deel aan de KWPN Kampioenschappen in Ermelo. 

 

Aansluiting

Hoewel Henk Visscher met veel plezier terugkijkt op zijn periode bij het JSP, hoopt Visscher dat er meer aandacht wordt besteed aan de talenten. ‘De bestuursleden van het JSP doen er zoveel mogelijk aan om de kwaliteiten van de ruiters juist te benutten. Toch hoop ik dat er meer aandacht wordt besteed aan deze talenten uit de regio Drenthe. Vijf jaar geleden zijn wij met het JSP begonnen om het gat van een startende ruiter en het Hippisch Trainings Centrum (HTC) te verbeteren. Daarbij wilden wij het betaalbaar maken. Het doel was om de beste ruiters van het JSP door te laten stromen naar het HTC en vervolgens naar de Rabobank, nu KNHS. Dit is helaas niet helemaal gelukt. Het is lastig om de juiste aansluiting te vinden. Ik hoop dat de KNHS vervolg wilt geven aan de lessen. Nu lopen wij tegen een muur aan. Ons doel blijft om de kinderen hogerop te krijgen, ik hoop dat de KNHS ons daarbij wilt helpen. De jeugd is in ieder geval reuze enthousiast. Het JSP blijft zich inzetten om de kinderen te helpen’, aldus Visscher.

 

Voor meer informatie over het JSP en de selectiedagen: www.paardensportdrenthe.nl of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 


 

Jeugstimulering Regio Drenthe

 

 • SELECTIES Jeugtalentstimulering Regio Drenthe 2019/2020

  • SELECTIEDAG JSP SPRINGEN:
   Dinsdag 24 september springen in Staphorst.
    

   SELECTIEDAG JSP DRESSUUR:
   Maandag 23 september dressuur in Staphorst. 


 


 

Jeugtalentstimulering Regio Drenthe

 

 

 

 

Wat is het jeugd(talent)stimuleringsplan (JSP) van de Regio Drenthe?

Wij (Regiobestuur Drenthe) vinden het belangrijk dat kinderen plezier beleven in de mooiste sport die er is, de paardensport. Om de jonge ruiters te helpen bij hun hobby en sport zijn er afgelopen jaren activiteiten opgestart zoals de bixie wedstrijden en andere activiteiten om jonge kinderen laagdrempelig kennis te laten maken met de ponysport. Het Jeugd(talent)stimuleringsplan (JSP) van Regio Drenthe gaat een stap verder en biedt jonge getalenteerde ruiters een trainingsprogramma aan, in de vorm van extra lessen om op een hoger niveau te komen. De KNHS heeft het verzoek bij de regiobesturen neergelegd om dit op zich te nemen. Daarbij is er een commissie gevormd die bestaat uit bestuursleden van Regio Drenthe en leden vanuit de verschillende kringen. We hopen daardoor een goed beeld te krijgen van de jonge talenten die er in onze regio zijn. Het doel is om deze ruiters een opstap te kunnen geven naar een hoger niveau van de hippische sport.

Er worden dressuur- en springlessen gegeven, verdeeld in 12 lessen per seizoen. De dressuur- en springlessen worden gegeven door gerenommeerde instructeurs verdeeld over de regio. Verder is er een tussen- en eindbeoordeling voor de dressuur- en springruiters, waar zij hun vorderingen kunnen laten zien en instructeurs aandachtspunten kunnen formuleren, waaraan de rest van het seizoen gewerkt kan worden. Ook is er een leerzame seizoenafsluiting voor zowel dressuur als springen.

Naar aanleiding van de resultaten die wij op de meetmomenten zien, zullen wij enkele deelnemers ook de mogelijkheid bieden om een aantal gratis lessen te volgen bij een eveneens hoog aangeschreven instructeur. Deze lessen gaan naar de combinaties bij wie wij de meeste groei/ontwikkeling hebben gezien door het jaar heen.

Voor wie?

Het JSP is bedoeld voor talentvolle paarden- en ponyruiters van 10 tot 21 jaar, die minimaal startgerechtigd zijn in de klasse L springen of L1 dressuur. Ruiters die gedurende het seizoen 10 jaar worden mogen ook meedoen, evenals ruiters die dat seizoen 21 jaar worden. Er is geen leeftijdsgrens voor de pony's of paarden. Een pony moet behoren tot de categorie C, D of E. De ruiters moeten een actieve startkaart hebben bij een vereniging die is aangesloten bij de KNHS Regio Drenthe.

Voor aanvang van het nieuwe seizoen kunnen alle ruiters die binnen de criteria voor leeftijd, klasse, en hoogte vallen, zich aanmelden voor een selectiedag. De selectiedag voor dressuurruiters is op maandag 

23 september en voor de springruiters is de selectiedag op dinsdag 24 september. Beide selectiedagen zijn in Staphorst bij Manege RV Staphorst. Zo kunnen de lessen in oktober/november van start gaan. De lessen lopen door tot april/mei 2020. De combinaties die tijdens de selectiedagen geselecteerd worden, beginnen aan het nieuwe seizoen van het JSP. Op www.paardensportdrenthe.nl vind je alle info en criteria. Aanmelden voor een selectiedag kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te sturen. Naam, naam pony/paard, klasse, combinatienummer, maar ook e-mailadres, geboortedatum en telefoonnummer zijn erg belangrijk.

 

Deadline voor aanmelden is maandag 16 september 2019. Aanmeldingen na 16 september 2019 worden niet geaccepteerd.

 

 

Hoe werkt het?

De scouting gaat als volgt: De ruiters en amazones die voldoen aan de selectiecriteria kunnen zich inschrijven voor een centrale selectietraining. Deze selectieavond is er voor alle ruiters die aangesloten zijn bij een vereniging van KNHS Regio Drenthe met een actieve startkaart. Als de combinatie of ruiter voor beide disciplines in wil schrijven, dan kan het zo zijn dat door bv. veel deelname, de ruiter een keuze moet maken voor een voorkeursdiscipline.

De dressuurruiters zullen ongeveer 15 min. in een groepje van 4 deelnemers hun selectie rijden. Het losrijden moet vooraf gebeuren en doe je vooral zoals normaal bij een voorbereiding op een wedstrijd. Bij de dressuurselectie wordt verwacht dat je rijdt, zoals je thuis of in je training rijdt. De selectiecommissie geeft daarbij enkele aanwijzingen en het is de bedoeling, dat je die dan probeert op te volgen. Je moet in deze beschikbare tijd laten zien wat je kunt, maar ga het niet forceren.

Bij de springselectie zal er een parcours staan welke gesprongen moet worden. Daarna kan op verzoek van de selectiecommissie nog een lijntje gesprongen worden. Daarbij geeft de selectiecommissie enkele aanwijzingen en het is de bedoeling dat je die dan probeert uit te voeren. De ruiters worden beoordeeld door scouts en/of de instructeurs.

Let op! Deelnemers met een pony, die in 2019 de leeftijd van 18 jaar bereiken, mogen in 2020 niet meer bij de pony’s van start gaan. Aangezien een groot gedeelte van het nieuwe seizoen in 2020 valt, verwachten wij van deze deelnemers, dat zij tijdens de selectie ook tussen de paarden zullen starten. Er zal tijdens de selectie van deze combinaties kritisch gekeken worden of wij de pony in staat achten om bij de paarden mee te kunnen komen op niveau.  

 

Alle deelnemers krijgen persoonlijk bericht of ze wel of niet geselecteerd zijn voor de lessen.

Er komt een lijst met een aantal gerenommeerde instructeurs (zie namen onderaan) en locaties, waar deze gekozen talenten uit kunnen kiezen. Er zal een instructeur aan een locatie gekoppeld worden. Ook de gekozen avond zal een vaste avond zijn. Hier kan in overleg met organisatie, ruiters en instructie altijd van afgeweken worden. Men dient aan te geven welke voorkeur 1, 2 of 3 heeft. Daaruit kan de regio de talenten samenvoegen en de instructeurs en de locaties benaderen. Als er minder dan 3 ruiters op één locatie deelnemen, wordt gekeken naar een mogelijkheid om lessen samen te voegen, eventueel op een andere locatie. Ook zal het niveau of de schofthoogte van de pony mee kunnen spelen om ruiters samen te voegen en de ruiter niet in te delen in de les, bij de instructeur of op de locatie van voorkeur. De organisatie behoud zich altijd het recht voor om hierin te beslissen. Uiteraard zullen we proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat kost het?

Regio Drenthe probeert de kosten laag en kostendekkend te houden. Iedereen die meedoet aan de selectieavond betaalt hiervoor € 10,00 (gelieve gepast te betalen). De kosten van de 12 lessen voor een seizoen bedragen € 175, -. Verder zijn er nog kosten verbonden aan de tussenbeoordeling, deze zullen ook laag en enkel kostendekkend zijn. Voordat de ruiters ingedeeld worden, moet het bedrag voor de lessen overgemaakt zijn. Indien de betaling te laat binnen is, wordt men dus niet ingedeeld en kan er ook niet meegedaan worden aan de lessen.

Het lesgeld kan overgemaakt op rekening nr.: NL48RABO0302804382 t.n.v. KNHS Regio Drenthe o.v.v. JSP. Geef hierbij duidelijk de combinatiegegevens aan als: Naam, pony/paard en vereniging.

Reeds deelgenomen; het vervolg…

Meerdere seizoenen van het JSP zijn inmiddels tot een zeer geslaagd einde gekomen. De enthousiaste reacties van leerlingen en instructeurs maakt het nog leuker om door te gaan. Alle feedback van het afgelopen jaar is meegenomen en we hopen er een nog succesvoller jaar van te maken.

We hebben met de JSP commissie en trainers van gedachten gewisseld, hebben de verschillende mogelijkheden besproken en besloten om IEDEREEN opnieuw een selectie te laten rijden. Mede omdat we toch in een snel wisselende jeugdsport zitten, waarbij we erg afhankelijk zijn van ons “materiaal”.

Voor aanvang van het nieuwe seizoen kunnen alle ruiters die nog altijd binnen de criteria voor leeftijd, klasse, en hoogte vallen, zich aanmelden voor een selectiedag. De selectiedagen zullen plaatsvinden op maandag 23 september (dressuur in Staphorst) en dinsdag 24 september (springen in Staphorst), zodat de nieuwe lessen in oktober/november van start kunnen gaan. De lessen lopen door tot april/mei 2020 Het aanmelden kan door te mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Deadline voor aanmelden is maandag 16 september 2019. Aanmeldingen na 16 september 2019 worden niet geaccepteerd.

Verdere regels

De geselecteerde combinatie mag deelnemen aan de lessen. Er kan niet zomaar een andere pony/paard meegenomen worden. Dit zou de kwaliteit van de lessen te veel kunnen beïnvloeden. Zo zou de instructie in de problemen kunnen komen i.v.m. het niveau van de nieuw gecreëerde combinatie en de reeds ingedeelde groep. Bij verkoop/onbruikbaarheid van de geselecteerde pony/paard kan de ruiter een eventuele 2e pony/paard meenemen naar de eerstvolgende les bij wijze van proef. Bij gebleken geschiktheid in de groep (volgens instructie) kan de nieuwe combinatie deelnemen aan het JSP. De nieuwe pony/paard moet minimaal het zelfde niveau hebben als de eerste pony.

Het bestuur van Regio Drenthe kan, in overleg met de instructie, besluiten een geselecteerde deelnemer afstand te laten doen van de verworven lessen.

 Redenen hiervoor kunnen o.a. zijn:

-       niet voldoende vorderingen maken in de lessen

-       ruiter en/of pony/paard kan/kunnen door een blessure geen gebruik maken van de lessen

-       de pony/paard wordt verkocht

-       lesgeld is niet voldaan

-       ruiter is te weinig aanwezig bij de lessen

-       gebrek aan motivatie

-       zonder overleg met een andere pony/paard aan de lessen deelnemen

-       optoming niet volgens de regels van de KNHS

-       onheus bejegenen instructie/organisatie

-       iedereen moet zich houden aan de (huis)regels die opgesteld zijn door de locatie waar de lessen gehouden worden. Daar worden geen uitzonderingen op gemaakt.

 

Er is geen restitutie van het lesgeld mogelijk en de regio/organisatie is niet aansprakelijk tijdens deze lessen.

 

 

Communicatie

De communicatie tussen verenigingen, JSP-kandidaten en de regio is volledig digitaal. Dit betekent dat opgave per e-mail moet worden toegezonden en dat brieven vanuit de regio ook per e-mail gaan. Dit wordt gedaan met het e-mail adres eindigend op @paardensportdrenthe.nl.

Voor meer informatie over het jeugdstimuleringsplan kunt u contact opnemen met:

Bestuursleden Regio Drenthe: Jeugd(talent)stimulering

 • Peter Hokse           – Springen                                                Tel. 06-42095319

Commissies vanuit de regio:

 • Metty Padding        – Secretariaat/ Dressuur                          Tel. 06-41704334
 • Liesbet Nijboer       – Dressuur                                                Tel. 06-18297824
 • Roelof Harke          – Springen                                                Tel. 06-54326747
 • Karin Dijkstra          – Springen                                                Tel. 06-21976669

 

Algemeen emailadres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Privacywetgeving

In verband met de nieuwe privacywetgeving willen wij deelnemers erop attent maken dat de startlijst, in tegenstelling tot vorig jaar, niet op Facebook zal worden gepubliceerd. Wel zal de startlijst op www.startlijsten.nl worden gepubliceerd. Wij zullen geen persoonsgegevens delen met derden buiten het JSP zonder medeweten en goedkeuring van de deelnemer. Door aan te melden voor de selectiedagen geeft de deelnemer ons het recht om hun telefoonnummer en mailadres te delen met onze instructeurs. Ook geeft de deelnemer ons het recht om naam, naam paard, klasse en vereniging te publiceren op www.startlijsten.nl. Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn m.b.t. privacy,  dan willen wij het verzoek doen ons te mailen op eerdergenoemd mailadres. 

 


 

Tussenbeoordeling Jeugd(talent)stimuleringsplan 2019
 
Tussenbeoordeling dressuur:
De tussenbeoordeling dressuur werd net als vorig jaar op 2 avonden verreden. De instructrices namen de begeleiding tijdens het losrijden voor hun rekening en gaven leerpunten mee, die tijdens de daarna te verrijden proef meegenomen konden worden. Jolanda de Nekker heeft beide avonden met veel enthousiasme het jureren voor haar rekening genomen en iedere proef voorzien van commentaar, die tegelijkertijd met de proef werd opgenomen, zodat de deelnemers deze na de proef konden terugkijken. Iedere combinatie heeft leerpunten meegekregen om verder aan te werken, maar vooral de vooruitgang, die sinds het begin van het seizoen al geboekt is, was duidelijk zichtbaar aanwezig. 

Tussenbeoordeling springen:
Er was een goede opkomst van de cursisten tijdens de tussenbeoordeling springen. 
Iedereen reed op zijn eigen niveau een parcours en werd daarin begeleid  door zijn of haar eigen instructeur. 
De scouting werd verzorgd door Alwin Duiven.
Er werd gelet op o.a.  rijdbaarheid, controle van tempo en ritme, nageeflijkheid van paard/pony tussen de hindernissen, houding van ruiter/amazone en het afwerken van wendingen voor én na de sprong.
Na de aanwijzingen reden de ruiters/amazones  opnieuw- een gedeelte- van het parcours.
Genoeg leerstof dus, om weer met sportieve  motivatie door te trainen naar de eindbeoordeling!  
 
Slotdag:
Nog een aantal weken en dan is alweer de slotdag van dit seizoen op zaterdag 13 april in Staphorst. 
Voor iedereen dus nog een aantal weken de tijd om het beste van jezelf te laten zien en zo in aanmerking te komen voor de lessen van Jur Vrieling of Adelinde Cornelissen.